Best wel snel!

Inleiding

Op meer dan 24.000 meetlocaties worden dag en nacht autosnelheden gemeten. De Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) stelt deze informatie beschikbaar als 'open data'. Nuttig voor het vermijden van files, maar het geeft ook inzicht in hoe hard er soms in Nederland gereden wordt.

Sinds bestwelsnel.nl online is gegaan is het in de media flink opgepakt. Op de pagina in de pers kan je de uitzendingen en berichten terugvinden.

Meetwaarden

De waarden op de kaart zijn gebaseerd op NDW meetgegevens over gemiddelde snelheden. Deze worden door lokale overheden en Rijkswaterstaat aan het NDW aangeleverd. De waarden worden meestal gemeten doormiddel van detectielussen. Een 'luspaar' waarbij twee detectielussen op bijvoorbeeld 2,5 meter van elkaar in het wegdek zijn geplaatst kan de voertuigsnelheid bepalen door het tijdverschil tussen detectie op de twee lussen te meten.

Wanneer er in een minuut over een luspaar op een rijstrook maar een enkele auto of motor rijdt, zal dit door het meetstation gemeld worden als:

          gemiddelde snelheid: 175km/h  aantal voertuigen: 1

Dit zijn de metingen waarmee bestwelsnel.nl werkt.

Bevestigde waarden

Voor extra zekerheid dat weergegeven waarden niet veroorzaakt zijn door afwijkingen in de meetapparatuur, worden snelheden bevestigd. Een snelheid wordt bevestigd als er binnen een minuut nog een meting van meer dan 170 km/h is op minder dan 5 km afstand van de eerste meting.

Dagmax en maximum

De hoogst gemeten bevestigde snelheid van de dag is gemarkeerd als 'dagmax'.

De hoogst gemeten bevestigde snelheid sinds 31 december 2013 is gemarkeerd als 'maximum'.

Opmerking: onbevestigde maximum snelheden of snelheden waarvan gebleken is dat ze verdacht zijn, worden met terugwerkende kracht verwijderd. Daarom is de maximum snelheid lager dan eerst aangegeven.

Instellingen

De bevestigde actuele snelheden worden altijd getoond.

Onbevestigde waarden: Toont ook actuele snelheden die (nog) niet bevestigd zijn.

Laatste x minuten bevestigd: Toont alle bevestigde snelheden van de afgelopen x minuten. De waarde van x wordt bepaald door het aantal bevestigde snelheden die recent opgetreden zijn.

Maxima: Toont het dagmaximum en het overall maximum.

Updates

19-01-2014: De weergegeven tijden zijn nu de meettijden uit de brongegevens.

19-01-2014: Pagina toegevoegd met pers verwijzingen.

19-01-2014: Het aantal getoonde bevestigde snelheden is beperkt om browserproblemen te voorkomen.

18-01-2014: Oplossing voor 'witte vlakken' in IE8.

15-01-2014: Oplossing voor 'snelheden boven zee' in sommige browsers.

Contact

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met snel@gmail.com.